2007. április 2., hétfő

Vrulje, a hínárpálinkás hely

Vigyázat!!! Súlyos egeszségkárosodás veszélye! A kikötőmoló egyben a kocsma terasza is! A kocsmáros minden kikötő hajót egy üveg hínárpálinkával fogad!

Vrulje a Kornati szigetvilágának egyik leghangulatosabb kikötőhelye. Különösen elő- és utószezonban érdemes felkeresni, amikor jó eséllyel csak mi vagyunk ott. A parti kocsmában frissen fogott halat, rákot és egyszerűbb húsételeket kapni. A kocsmárossal együtt kimehetünk a rákcsapdákhoz kiválasztani a vacsoránkat. Érdemes körbesétalni a "hatalmas" faluban, a házak álltalában helyi halászok nyári szállása. Az öböl előtt lévő dombra jól kitaposott ösvény vezet fel, tetejéről pompás kilátás nyílik a szigetvilágra.

Elhelyezkedés: Kornati sziget délnyugati oldalának középső részén található visszakunkorodó, mély öböl.
Pozició: N43° 48,624, E15°18,302
Kikötőhelyek: kb. 4-6 hely mooringgal a kocsma molóján. A többi molónál sekély a víz! Az öbölben további bolyás kikötőhelyek vannak.
Védettség: A mély öböl és a Koranti előtt húzodó szigetsor minden irányból jó hullámvédelmet biztosít. Bóra esetén az erős bukószél kellemetlen lehet. Vigyázat! Az öbölben a horgony helyenként szánthat. Erős szélben ne hagyjuk magára a hajónkat.
Díjak: számíthatunk a Kornati Nemzeti Park őreire (álltalában lehet alkudni velük). Ha a kocsmában pár sört betolunk, akkor már nem kell fizetni a kikötésért.