2008. május 19., hétfő

Balatoni Évadnyitó - Luciferrel

Borult idő és 6-os, 7-es viharos szél fogadott Füreden. A 12 órás rajtig a hajót szereltük, dupla reff, kicsi orrvitorla került fel. A spit elő se vettük, ilyen időben már túl brutális a kis vitorlásnak. Rutinosan teljes vízhatlan felszerelésbe, gumicsizmába öltöztem.

Az északi oldalon, közvetlenül a zsűrihajó mellől rajtoltunk. Az első - és szerencsére az egyetlen balfaszságot a rajt után követtük el: a szereléskor a bummon tárolt spi rudat jól átkötöttük több helyen is a nagyvitorla reff köteleivel. Kisebb akrobata mutatvánnyal tudtam csak kibányászni a rudat a lekötözött nagyvitorla alól, közben sajnos elég sok időt elvacakoltunk.

A hátszél és a nagy hullámok rőpítettek minket Alsóörs felé. Az erős szélben a hajók kb. fele spinaker nélkül haladt, de így is láttunk néhány érdekes manővert, felluvolást. Sajnos egyre maradtunk le a mezőnytől, a viharos szél nem a mi vitorlásunknak kedvez.

Az Alsóőrs - Tihany távot szembeszélben kellet megtenni. A hajó oldalán ülve a  szokásos ródeó-bika élményben volt részem: két kézzel kellet kapaszkodjak a vantnikba, hogy a hullámokon megbokrosodó hajóról bele ne essek a vízbe. Ez volt a legfárasztóbb része a versenynek, nagyon örültem, amikor végre Tihanynál elhaladtunk a bója mögött.

Innentől a füredi befutóig kellemes félszélben haladtunk. Végül is Yardstick III-ban harmadikok lettünk. A tavalyi időeredményünkre kb. negyvenöt percet rávertünk. Nagyon jó kis idénykezdő verseny volt.