2007. április 2., hétfő

Balatonfüred, MVSZ kikötő

Most pedig anyázás jön.
Előrebocsátom, hogy nem a balatoni kikötőkben szocializálódtam, hanem az Adrián, ahol a kikötőket hajók kikötésére használják. Nem divatbemutatóra. Nem cicababamell-mutogatásra. Nem víkendház tárolásra. És nem luxusautó kiállításra.
Már az is érdekes, hogy a Balatonon egy 22 lábas hajó éves kikötői díja többe kerül, mint az Adrián jónéhány helyen vagy akár Franciaországban. Ehhez képest pedig a szolgáltatás színvonala a béka segge alatt van:
  • A vizesblokk megfelelően kultúrált lenne egy tornateremben, de egy drága kikötőben finom szólva is elvárható lenne a szappanadagoló, kéztőrlő papír (ez mintha EU szabvány is lenne), ajtóval ellátott zuhanyfülke és hogy ne érjen bokáig a víz a zuhanyzó előterében. Továbbá szezonban akár naponta kétszer is ki lehetne takarítani a vizesblokkot.
  • Főzési, mosási lehetőség nincsen.
  • A daru egy vicc. Az Adrián a legputribb, legeldugottabb marinában is travel lift van.
  • Nincs megoldva a veszélyes hulladék kezelése. Így tavasz tájékán nem én vagyok az egyedüli, aki mindenféle trutymóval kenegeti a hajóját, aztán a festékes - trutymós cuccokat kénytelen a sima kukába kidobni.
  • Magasabb vízállásnál a fél kikötő víz alatt van.
  • Az irodában a nagyságos asszony lehetne kedvesebb, és ne mondjon olyanokat a fizető kuncsaftjainak (akik összedobják neki a fizetésre valót), hogy "így is többet megtettem már, mint amit lehetett volna".
  • Az éttermet inkább nem minősíteném. Mi tavaly inkább nem jártunk oda. Komoly türelemjáték volt egy ital kirendelése is.
  • Ezen a színvonalas helyen rendszeresen tartanak világversenyeket, amikor is egyszerűen nem lehet elférni a kikötőben. Ilyenkor a parkoló és a vízparti beton sáv teli van hajókkal, de még a kikötő előtti parkolóban is sátrak és lakókocsik állnak. A WC-ben sorba kell állni... És itt akarják tartani majd a magyarországi olimpia vitorlás versenyeit! Röhejes!
A színvonalat és a tagok adófizetési szokásait jellemzi, hogy egy nyári hétvégén átlagosan három vadi új Porsche szokott itt parkolni. A Mercedeseket, BMW-ket és Jaguárokat megszámolni is kár. Szemlátomást az itt "vitorlázók" legfőbb tevékenysége a cicababák sétáltatása a mólón. Mondjuk a tűsarkú cipőben tényleg ügyesnek kell lenni, hogy ne zakózzanak el a deszkák közötti réseken.