2007. április 25., szerda

Tengeralattjáró bázis

Az Adria horvát részén több elhagyott tengeralattjáró- vagy gyorsnaszád-bázis található, amelyek szabadon látogathatóak. A képeken látható bunker Dugi Otok sziget északi részén, Dumboka nevű öbölben van: kb. félúton Bozava és Brbinj között, Sestrunj-jal szemben (Pozíció: É, K - majd beírom).
A bejáratnál mindkét oldalon van elég hely kikötni, akár két vitorlásnak is. A vízmélységgel sincsen gond, kb. 6 méteres víz van közvetlenül a partfalnál is.
A bejárat mellet néhány kisebb épület van, például a képen jobboldalt látható mellékhelység.
A bázis kb. 100-150 méter hosszan nyúlik be a hegybe. Az alagút eleje betonnal bélelt, hátrébb csupasz sziklfalak vannak. Mindkét oldalon két méter széles járda van. Bal oldalon több kisebb helységet is találtunk, korhadó vasajtókkal lezárva.Legnagyobb meglepetésünkre egy halászhajó volt kikötve az alagút végében.
Hasonló bázisok találhatók még Brac, Lastovó és Vis szigetén, illetve a Sibenikbe vezető Sv. Ante csatorna bal oldalán is. Karl-Heinz Bestanding: Adriai kikötők: 777 kikötő az Adrián és 1000 GPS pozició című könyvben a többi bázis pontos helye is megtalállható.

A folklór tengeralattjáró bázisoknak hívja ezeket a bunkereket, de sokkal valószinűbb, hogy gyorsnaszádok állomásoztak itt. Erre utal a kb. 8 méter magas bejárat, illetve a bejárat formája is. Mindenesetre Jugoszláviának volt két darab Sava típusú dízel tengeralattjárója. Az egyetlen megmaradt példány a bosnyákoknál van szolgálatban jelenleg.
A horvátoknak jelenleg egy kísérleti, fegyverzet nélküli dízel tengeralattjárójuk van. További információk a horvát illetve az ex-jugoszláv haditengerészetről:
http://www.hazegray.org/worldnav/europe/croatia.htm
http://www.hazegray.org/worldnav/europe/yugo.htm