2009. január 18., vasárnap

Adria 2008. ősz, 1.: Biográd - Jezera

Első kalandunk már a horvát vámvizsgálatnál megtörtént: a kedves, segítőkész vámos nőnek nem tetszett a nálunk lévő krumpli. Nem tudjuk miért, Tesco márkájú, 5kg-os csomag volt, minden rossz szándék nélkül.  Bezzeg a vámosban csak a rossz szándék működött: hiába mondtuk, hogy egy hétre vettük kilenc embernek, meg az általunk ismert vámszabályok szerint ennyi krumplit bevihetünk Horvátország, visszaküldött minket Magyarországra. Így kénytelenek voltunk Szlovénia felé kerülni.

A szlovén kerülő és charter cég mediterrán munkastilusa miatt csak jó későn tudtuk átvenni a vitorlásunkat, a Lobel nevű, nyolc éves, Jeanneau Sun Odyssey 45.2-t. Ezért lemondtunk a Dubrovniki útitervről és inkább elmentünk ebédelni és sörözni a kikötői étterembe. Így, csak késő délután futottunk ki Biográdból (mi is hamar felvettük a mediterrán tempót).

Biográd, Marina Kornati bejárata

Biográd óvárosa és a ominozús benzínkút
Délkelet felé indúltunk, első úticélunk Jezera volt, Murter szigetén. Két óra hajózás után ránksötétedett. Onnantól kezdve nagyon izgalmas éjszakai navigációval haladtunk. Murter délkeleti csücskénnél lévő kis szigetek között a papír térképről lenézett világitó tornyokra vadásztunk, jelzésről-jelzésre, szigetről-szigetre navigáltunk. Ugyan a hajón volt egy chartplotter a kapitányi asztalon, de sokkal hasznosabb volt a kézi GPS-em az éjszakai navigációhoz. Így folyamatosan tudtuk figyelni a kis szigetek között a pozíciónkat és útirányunkat.

Jezera kikötője, Murter sziget

A horvát vámosoknak üzenem: a zsák krumpli leért az Adriára!