2007. október 19., péntek

Sutomiscica - Biograd

A tegnapi vihar maradványa kellemes, 20 csomóval fújó, ám jéghideg bóra volt. Zadar feletti hegyeken megmaradt a hó, de idelent még tartott a nyár.

Sokéves tapasztalatim alapján a böszme charter vitorlásokkal az Adrián a legjobb vitorlázó idő a bóra. Ugyan gyakran pöffös, néhol pár méter alatt megduplázódik az erőssége, de mégis kiszámítható, jó kis szél. A nagyobb vitorlások félszélben már reffelés nélkűl elviselik, ezért a parttal vagy a szigetekkel párhuzamosan iszonyatosan jókat lehet vágtatni. Ráadásul a sirokkóval ellentétben nincsenek nagy hullámok (legalábbis a szigetek között, vagy a partközelben) és kristálytiszta idő van, sok napsütéssel.

A sirokkó sokkal kifújtabb, egyenletesebb szél, de borult idővel, esővel jár és a szigetek között is komoly hullámokat tud kellteni. Életem egyik legkellemetlenebb hullámzásába pont Zadar elött kerültünk (elvileg jó védett hely lenne): két méter magas, de nagyon rövid hullámokon keresztűl próbáltunk negyedszelezni Sukosanba. Nem részletezem a szenvedésinket, de nagyon leizzadtunk/eláztunk és mindenki nagyon örűlt, amikor végre kikötöttünk.

Sirokkó másik hátulütője a délkeleti iránya: felfelé nagyon jól lehet haladni vele az Adrián, de délkelet felé a szigetek között cirkálni a harmadik napon már rettentő unalmas tud lenni. Míg a bórával nagyon jól lehet haladni a parttal párhuzamosan, negyedszelezni is csak a külső szigetekről kell a szárazföld felé haladva.

A havas Velebitek

Most is nagyon jót vitorláztunk, reffelés nélkül félszeleztünk végig a Pasman csatornán. Sajnáltuk is, amikor ki kellett kötnünk Biográdban.

Félszeles rodeó bórában

Igazi élményvitorlázás!

Ez meg itt én volnék :)