2007. május 28., hétfő

Adriai vitorlázás - Trieszt - Piran

Első nap: Trieszt - Piran
Évi rendes tengeri vitorlázásunkról írok a következő néhány bejegyzésben. Vitorlás: Ibex, Jeanneau 42. Indulási hely: Muggia, Trieszt elővárosa. Trieszt brutális kinézetű ipari város, legalábbis a tenger felől nézve. A Trieszti Öbölben meglepően sok vitorlás volt, a távolban egy kisebb versenyt is láttunk. A sok teherhajó között időnként szlalomozni kellett.
Mindenki örömére kellemes, 12-16 csomós szél fújt. Ekkor még nem sejtettük, hogy az egész túra alatt ez lesz az egyetlen normális vitorlázásunk, de azt már biztosan tudtuk, hogy a behajózott szeszkészlet nem lesz elég.
A kép jobb oldalán látható gyanús csomag a kedves feleségem: épp az éjszakai leút fáradalmait piheni ki.
Egy hosszú takkal sikerült Piranig eljutnunk. Az egész éjszakás leút miatt csak rövidebb távot nyomattunk, de így is szinte mindenki aludt a hajón. Piranba megérkezve szembesültünk a balkáni bürokráciával és bunkó kikötőmesterrel: először a vám mólón kellett kikötni és csak azután lehetett a másik molón kikötni éjszakára. Mivel mi pont fordítva csináltuk, volt lehetőségünk a kikötést begyakorolni.
Piran nagyon szép város, érdekesen keveredik benne a szláv, olasz és osztrák-magyar örökség. Kikötője nagyon kicsi, hétvégén szezonban esélytelen próbálkozni. Mi csíptük meg az utolsó helyet, a mellénk kikötő németeket a kikötőmester elzavarta (persze később az olasz ismerőseinek megengedte a kikötést ugyanoda).
Este nyomtunk még egy welcome pepper steak-et, majd kómaszerű alvás...